НОВИНИ
Exam Dates - BSc Students
Read more

Terms

Това е примерен текст. Можете да го замените с желания от вас текст за страницата.

Lorem ipsum е един от най-често използваните в печатарството безсмислени текстове, служещи да запълват със съдържание онези елементи от графичния дизайн, в които иначе се предполага да стои дълъг свързан текст. На английски такъв вид текст се нарича dummy text или placeholder text, като на български и двата термина могат да се срещнат непреведени.

Текстът Lorem ipsum е безсмислен, но визуално много прилича на истински, заради разпределението и честотата на срещане на по-къси, средни и дълги думи, разпределението на интервалите и препинателните знаци, както и дължината на изреченията. Разнообразието му осигурява, че ако се случи да бъде размножен, за да изпълни предвиденото пространство, да не се получат шарки от сорта на моарето вследствие еднотипно редуване на думи и интервали. „Налят“ по този начин в графичните блокове Lorem ipsum позволява на окото да се абстрахира от конкретиката на смисления текст, и да се съсредоточи само върху особеностите на използвания шрифт и неговото визуално въздействие върху читателя.

Защо да го използваме?

Известен факт е, че читателя обръща внимание на съдържанието, което чете, а не на оформлението му. Свойството на Lorem Ipsum е, че до голяма степен има нормално разпределение на буквите и се чете по-лесно, за разлика от нормален текст на английски език като "Това е съдържание, това е съдържание". Много системи за публикуване и редактори на Уеб страници използват Lorem Ipsum като примерен текстов модел "по подразбиране", поради което при търсене на фразата "lorem ipsum" в Интернет ще бъдат открити... повече